Een rendement van 4,3 miljoen. Het is de jongensdroom van elke vermogensbeheerder, tien jonge kunstenaars overkwam het in Amsterdam. Volgens het Parool gaan de ruimten die jonge kunstenaars begin jaren 90 voor 1 gulden van de gemeente kochten nu van de hand voor miljoenen euro’s.
In 1979 sloot de bedrijfskantine van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM) op het KNSM-eiland haar deuren, kort daarop werd het gebouw gekraakt door tien jonge kunstenaars, verenigd in Stichting Edelweiss. Het is de zoveelste culturele broedplaats op het KNSM-eiland.
Huis kopen? Dat is dan één gulden
De gemeente Amsterdam doet de groep in 1991 een mooi aanbod – de kunstenaars kunnen het pand kopen voor het lachwekkend lage bedrag van één gulden, wel moeten ze de erfpacht ter waarde van 120.00 euro betalen. En ze moeten het renoveren, want dat is de insteek van de gemeente die zo wil voorkomen dat het vastgoed in verval raakt.
De voormalige bedrijfskantine wordt opgeknapt en uiteindelijk omgebouwd tot acht atelierwoningen, wel bedingt de gemeente dat de bewoners de woningen de eerste tien jaar niet mogen verkopen. Die termijn verstreek in 2001 en de eigenaren konden in hun handjes wrijven, de ruime, lichte appartementen gingen de markt op voor 1 miljoen gulden. Cashen geblazen dus voor de bewoners.
Hadden ze echter nog wat langer gewacht, dan waren ze nog rijker geweest. In de eerste plaats kwam daar de overgang naar de euro, gevolgd door de oververhitte gekte op de Amsterdamse huizenmarkt.
En zo staat één van de atelierwoningen te koop voor 1,2 miljoen euro (omgerekend is dat een slordige 2,6 miljoen gulden), het voormalige trappenhuis van de kantine doet bijna 2 miljoen euro. In totaal 4,3 miljoen euro zo veel als waar de kunstenaars het ooit voor kochten.